Polis lebih berkuasa dari Speaker dewan?

TIMAH BUKAN PERAK
chedet

1. Kita sedang melihat banyak peristiwa yang pelik berlaku di Perak yang dahulu terkenal dengan timahnya. Tetapi tidak ada yang lebih lucu daripada nasihat Perdana Menteri kepada Dato' Dr Zambry Abdul Kadir, Menteri Besar Barisan Nasional supaya beliau membuat laporan polis berkenaan dengan penggantungannya oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Perak.

2. Jika keputusan yang dibuat oleh Speaker boleh dianggap sebagai satu jenayah, apa akan jadi jika Speaker Dewan Rakyat menggantung ahli pembangkang kerana apa-apa sebab? Dan ini kerap berlaku. Apakah ahli pembangkang akan lapor kepada polis? Jika boleh maka bolehlah kita anggap bahawa polis berkuasa keatas Speaker Dewan.

3. Memang ada jenayah yang boleh dilakukan oleh Tuan Speaker tetapi menggantung seseorang ahli Dewan bukanlah diantara jenayah yang boleh diambil tindakan oleh Polis.

4. Sekarang dilaporkan yang Dr Zambry akan hadir sidang Dewan Undangan Negeri Perak. Mengikut aturan peraturan Dewan, Speaker boleh arah pegawai Dewan untuk keluarkan Yang Amat Berhormat Dr Zambry dari Dewan. Dapatkah pegawai berkenaan yang bukan terdiri daripada parti Pakatan Rakyat berbuat demikian?

5. Dimana pula tempat duduk YAB Zambry? Apakata kalau YB Dato Seri Mohamed Nizar Jamaluddin duduk di tempat Menteri Besar? Apakah pegawai Dewan akan disuruh oleh Speaker untuk paksa Nizar kosongkan kerusinya? Apakah YAB Zambry akan berada di Dewan atau di luar Dewan setelah Speaker mengarah pegawai sekat YAB Zambry daripada berada dalam Dewan.

6. Bersama-samalah kita rakyat lihat akan peristiwa yang akan berlaku.

dipetik - chedet

4 comments:

Anonymous said...

nampak gaya, dua mb kena buat dua dewan la ... ka ka ka!

Anonymous said...

malaysianinsider pun dah bagi komen
http://www.themalaysianinsider.com/index.php/malaysia/18964-dr-m-mocks-bn-over-perak-deadlock

Anonymous said...

umno dah tau dia dah silap, tu sebab diorang gi jumpa QC. sekarang tunggu keputusan. tengok muka diorang macam atau senyum masa turun kapalterbang balik.

isu MB ni boleh bawak ke mahkamah antarabangsa. samada sultan nak malu atau tidak.

kalau kalah. aduhai...letih la.
mana nak letak muka.
pastu umno pun terbabit sama. kat sana lawyer tak boleh di suap, tak macam sini.

mulutbecok said...

wakakakk !

Mahathir tak cerita pun pasal perlembagaan yang dia dah ubah. Sibuk ketawakan orang lain.

Ni semua dia punya pasal.
Baling batu sembunyi tangan. Dasar mamak firaun.

Dia gasak Pak lah, Mukriz pulak puji Pak Lah.
anak beranak ni sama saje.