Speaker Boleh Keluarkan Waran Tangkap

Menteri Besar Perak, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan enam Exco kerajaan negeri yang mengangkat sumpah Selasa lepas akan dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Rabu ini, kata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V. Sivakumar.

Sivakumar yang juga pengerusi jawatankuasa berkenaan berkata, notis saman hadir kepada Zambry, Hamidah Osman, Datuk Ramly Zahari, Dr. Mah Hang Soon, Datuk Saarani Mohamad, Mohd Zahir Abdul Khalid dan Zainol Fadzi Paharudin telah dihantar pada pagi semalam melalui Setiausaha DUN Perak, Abdullah Antong.

Katanya, keputusan tersebut adalah ekoran surat aduan yang diterimanya daripada Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Canning, Wong Kah Woh pada Khamis lepas yang meminta supaya ketujuh-tujuh ADUN Barisan Nasional (BN) tersebut dirujuk kepada jawatankuasa berkenaan kerana didakwa telah menghina Dewan.

Sivakumar enggan untuk mendedahkan namun beberapa akhbar hari ini melaporkan Wong di dalam suratnya telah mendakwa proses perlantikan Zamby sebagai menteri besar dan barisan exconya bertentangan dengan Undang-undang Negeri Perak.

Sementara itu Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham, pada sidang akhar di sini, hari ini menyatakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar mempunyai kuasa mengeluarkan waran tangkap kepada Menteri Besar baru Perak dan enam Exco jika mereka tidak hadir perbicaraan khas Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN, Rabu ini.

Beberapa orang peguam turut berpendapat bahawa Speaker boleh mengambil tindakan ke atas Zambry dan barisan exconya seperti menggantung keahlian dewan kesemua yang terlibat tanpa gaji seperti mana yang pernah berlaku ke atas Teng Chang Khim pada April 25, 2005, dimana beliau telah digantung dari Dewan Undangan Selangor setelah dituduh bersikap biadab kepada Speaker Datuk Seri Onn Ismail waktu itu.

Sementara itu penganalisis politik menyatakan bahawa kerajaan haram BN Perak tidak akan berkekal lama. "Easy come easy go" - satu kata-kata hikmat yang digunakan yang bermaksud "sedang dapat senang terlepas" bagi menggambarkan keadaan Menteri Besar dan barisan exco BN yang dinaikkan melalui kaedah tidak bermoral oleh Najib dan pihak istana yang kedudukan mereka kini "bagai telur di hujung tanduk".

dari greenboc

1 comment:

Anonymous said...

Kalau betul Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak Sivakumar ada KUASA MUTLAK boleh keluar warant tangkap kat MB Baru dan exconya. Maka kita cabar tuan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak keluarkan warant tangkap sekarang juga keatas MB Baru, Zambry. Jangan hanya ugut saja dan cakap besar kerana rakyat nak tengok. Jangan2 Speaker Dewan pulak yang kena tangkap...jangan main main cakap tau tambi.